Disznók és csirkék

A scrum módszertan szerint két faj létezik, a disznók és a csirkék. Az elnevezés egy régi viccből származik...

A scrum módszertan szerint két faj létezik, a disznók és a csirkék. Az elnevezés egy régi viccből származik ami így szól:

A disznó és a csirke mennek az utcán. Egyszer csak a csirke megszólal: „Te, nyissunk egy éttermet!” Mire a disznó: „Jó ötlet, mi legyen a neve?” A csirke erre gondolkozik, majd azt feleli: „Nevezzük Sonkástojásnak!” A disznó erre: „Nem tetszik valahogy, mert én biztosan mindent beleadnék, te meg éppen csak hogy részt vennél benne.”

A scrum szereplői közül a disznók – akik a saját bőrüket viszik a vásárra – a terméktulajdonos (Product Owner), a csapat (Scrum Team) és a scrum master.

Az ő feladatuk, hogy elkészüljön a fejlesztés, míg a csirkék vagy modernebb és jóval hangzatosabb megnevezéssel az érdekeltek (stakeholderek) nem részei a folyamatnak, de figyelembe kell venni az igényeiket a fejlesztéskor.

Ami azonban nagyon fontos, az az, hogy amíg a disznók a vérüket adják a termékért, addig a csirkéknek semmi sem drága és ezt az ellentétet folyamatosan kezelni kell a fejlesztés során.